Ukategoriseret

Teknologiens udvikling

Teknologiens historie ses ofte som en historie om fremskridt. Opfindelser og opdagelser har ført til stadig mere sofistikerede måder at gøre tingene på, lige fra de mest grundlæggende værktøjer og teknikker til de mest komplekse industrielle processer.

Denne opfattelse af teknologien som en uendelig march fremad ignorerer imidlertid, at mange teknologier slet ikke er nye i virkeligheden. I mange tilfælde er det, som vi opfatter som nye teknologier, i virkeligheden blot forbedringer eller forbedringer af eksisterende teknologier.

F.eks. blev de første flyvemaskiner med motor først bygget i begyndelsen af det 20. århundrede, men de grundlæggende principper for aerodynamik havde man forstået i århundreder. På samme måde blev de første computere ikke bygget før midten af det 20. århundrede, men de grundlæggende principper for databehandling havde været kendt i århundreder.

I andre tilfælde kan teknologier, der er nye i én sammenhæng, have eksisteret længe i en anden sammenhæng. F.eks. er brugen af solenergi til at generere elektricitet en relativt ny udvikling, men brugen af solenergi til opvarmning af vand har været praktiseret i århundreder.

Teknologiens historie er derfor ikke blot en historie om fremskridt, men også en historie om anvendelsen af eksisterende viden på nye måder. Det er også en historie om, hvordan forskellige kulturer har udviklet forskellige teknologier, og hvordan disse teknologier har spredt sig over hele verden.

Vis mere
Back to top button
Close